torsdag, oktober 18, 2012

Hälar....

..såhär gör jag hälarna på mina sockor.
 Markerar vart hälen ska sitta genom att sticka in en tråd i avvikande färg. Det blir liksom ett extravarv på hälens maskor. Jag stickar ca hälften av sockans maskor till hälen.
 Jag stickar från markeringstråden ca 10 cm kortare än foten är innan jag tar ihop för tån.
 När sockan är färdig sätter jag stickorna i maskorna där markeringståden sitter, jag plockar i yttre halvan av maskan/bågen. Både över och under tråden.
 Jag lirkar ur tråden från maskorna,risken att någon maska ska "löpa" är liten om  maskorna sitter på stickorna innan tråden dras ur. De "ögliga" maskorna sitter under foten (här till höger i bild).När det är dax att sticka så plockar jag upp en maska i varje sida, dvs en i slutet och en i början av varvet vilket blir sammanlagt 4 maskor mer är antalet från början, detta för att det inte ska bli stora "hål"vid början och slitskarven.. Det kan bli det iallafall men då fäster man lite fint från insidan av sockan.
 När jag stickar de "ögliga" maskorna så vrider jag varannan , här den gråa, eller stickar den bakifrån som på bilden, annars kan det bli hål i sockan.
 Här ses vridningen, maskan blir nästan korsad.
 den andra maskan sitter som en vanlig maska.
 Om man tittar noga så syns det en liten, liten rand där maskorna är vridna.
 Här är den andra sidan av sockan, där maskorna ligger åt rätt håll redan från början.
 Här kan man se det upplockade varvet som hamnar under foten, den syns inte , den känns inte.
 Sen stickar jag 6- 8 varv slät-stickning (beroende på hur tjockt garnet är) innan jag börjar ta ihop för hälen .
 Hälen tas ihop varje varv tills det finns 8-12 maskor kvar , oxå beroende på hur tjockt garnet är. På dessa sockor har jag 6 varv innan hoptagning och 10 maskor kvar till hälen. Garnet är 7 bröder och stickor nr 3. Jag tar ihop innanför "kantmaskan", därav färg-randen hela vägen.
 Hälen ser lite lustig ut när man ser den såhär...
 eller så här....
Men när sockan är färdigfäst och man lagt sockan som foten ser ut är hälen mycket snyggare. Nu ska dessa sockor ligga i fuktiga handdukar så blir dom allra finast.

Hoppas detta kan vara till hjälp.

Nu ska det fästas mer trådar...det regnar ute ....

Kram

6 kommentarer:

 1. Jättebussigt att du visar hur man stickar de där hälarna!
  Någon gång ska jag nog testa, men de vanliga är så bra och jag skulle nog kunna sticka dom i sömnen (tror jag.
  Kan du väga Tove åt mig.
  Kanske dags för något kul!
  Kram på dig

  SvaraRadera
 2. Vilken Darling du är som har tagit dig tid att göra detta. Tack snälla. Mitt "problem" var nog inte så stort som jag trodde, men nu har jag lösningen.
  Skillnaden är att jag har plockat av (från tråden) en maska i taget och dragit ur tråden allteftersom. Fr o m nu, i med bägge stickorna på en gång!
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du delar med dig.
  Annika

  SvaraRadera
 4. Tack så väldigt mycket! Helt fantastiskt att du visar på så många bilder - det blir så tydligt och är verkligen till hjälp!

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig provat på att sticka hälar på det viset, kanske man skulle våga prova nu då du visar, ser ju inte så himla krångligt ut...Fina sockor !

  SvaraRadera
 6. Åhh så smart, fint mönster du har på sockan. Tack för tips ☺️

  SvaraRadera